Arrow left
Alle blogs

Waarom is een huilbaby een huilbaby?

26 april 2023

'‘Hij groeit er wel overheen'’. Helaas wordt dit nog te vaak gezegd. Je mag er vanuit gaan dat baby's nooit zomaar huilen. Huilen is het krachtigste communicatiemiddel die een kindje heeft om iets duidelijk te maken. Wanneer je kindje dus langdurig en veel moet huilen zal daar, kort door de bocht gezegd, dus een reden voor zijn. En er is goed nieuws…want je kan je kindje hierin heel goed begeleiden zodat het minder hoeft te huilen en jullie als gezin weer gauw in rustiger vaarwater komen!

Als je googled op ‘huilbaby’, krijg je veel percentages en adviezen op je scherm. In Nederland heeft ongeveer 15% van de kindjes last van enorme huilbuien. Vaak is het kindje gespannen, onbereikbaar tijdens het huilen/schreeuwen, ontroostbaar, overstrekt het zich, ligt vaak in een voorkeurshouding en is heel onrustig en actief. Er wordt nog vaak gedacht dat het kindje er wel overheen zal groeien. Dat is ook zo. Het kindje gaat inderdaad minder huilen, maar de behoefte die het kindje heeft is niet ingelost en blijft dus nog bestaan. Op latere leeftijd kan het kind, puber of zelfs volwassene nog gedrag laten zien die komt uit deze onvervulde behoefte.  Vaak is het zo dat het hele gezin in een vicieuze cirkel zit van negativiteit en spanning waar maar moeilijk uit te komen is. Het is ook niet niks want het doet een groot beroep op jou als ouder wanneer je kindje heftig huilt en jij niet meer weet hoe je je kindje kan troosten.

Wanneer je kijkt naar de symptomen van een huilbaby, zoals hierboven beschreven, dan vallen er een aantal dingen op. Het kindje ervaart veel spanning en huilt hard en vaak. Ja logisch denk je misschien, want dat zijn de kenmerken van een huilbaby. Maar kijk er nog eens goed naar. Wat gebeurt er bij jou als je veel spanning hebt en veel moet huilen of boos bent? Wat heb jij dan nodig van je omgeving? Misschien duw je in eerste instantie iedereen van je weg omdat dat een overlevingsstrategie van je is, maar als je diep van binnen kijkt wil je het liefst dat er iemand een arm om je heen slaat, naast je gaat zitten en aan je vraagt hoe het met je gaat of wat je nodig hebt.

Dit is ook precies zo voor baby’s. Het is namelijk een primaire behoefte die wij als mensen hebben. Gezien, gehoord en geliefd worden. Die behoefte is er zelfs al in de buik van de moeder en blijft je hele leven aanwezig.

Je hebt nooit zomaar een huilbaby

Baby’s hebben alleen non-verbale tools om grote mensen duidelijk te maken dat hen iets dwars zit. Denk aan huilen, handbewegingen, mondbewegingen of zelfs bewegingen met het hele lichaam zoals bijvoorbeeld overstrekken. Elk gedrag van mensen, en dus ook baby’s(!), is logisch en komt ergens vandaan. 

Maar wat moet je doen als je een huilbaby hebt?

Voor alle baby’s geldt: ze willen zich gehoord voelen in hun verdriet en hun geschreeuw en gezien in de spanningen die ze in hun lijf hebben. Daarnaast willen ze ook te alle tijden onvoorwaardelijk geliefd worden,ook wanneer ze heftige emoties ervaren. Dat vraagt een enorme investering van de ouder(s). Het huilen van een baby zorgt namelijk voor de aanmaak van het hormoon adrenaline wat een overlevingsmechanisme aanzet in het lichaam. Dit zorgt voor snel handelen en zo snel mogelijk het probleem te willen oplossen. Lees: je kindje zo snel mogelijk laten stoppen met huilen. Maar als je nagaat hoe stress, spanning en emoties in jouw lijf te werk gaan dan weet je dat het op de lange termijn niet helpt als iemand tegen je zegt: ‘stil maar, het komt allemaal wel goed’ want de spanning en emotionele lading is dan nog steeds aanwezig in je lijf en zal vroeg of laat weer naar boven komen.

Dus wat te doen:

  • luister naar je kindje. Laat hem of haar huilen en schreeuwen en vertel hem of haar dat je ziet en hoort dat het veel verdriet heeft en dat je er naar wilt luisteren.
  • zie de spanning in het lijfje van je kindje en vertel je kindje dat je dat ziet en dat je begrijpt dat het heel vervelend voor hem/haar is om zoveel spanning te voelen.
  • knuffel en kus je kindje en vertel dat je er voor hem/haar bent en dat je het heel naar vind dat hij/zij zich zo voelt en dat het in jou liefdevolle armen mag huilen.

Laat het verdriet en de spanning er helemaal zijn!

En ik zeg niet dat dat makkelijk is want het vraagt van jou als ouder om diep in en uit te ademen voorbij je eigen weerstand tegen het huilen. Het omarmen van het verdriet en de spanning van je kindje vraagt moed en kracht van jou als ouder. Het goede nieuws is… jij kan dat! Ga het maar gewoon doen en proberen. 

Neem je kindje in je armen wanneer het een heftige huilbui heeft en laat alles er gewoon maar zijn. Je kan dit en je zal zien dat het werkt!

Vind je het fijn om hier meer over te weten? Neem gerust contact op of kijk bij holistische babybegeleiding voor meer informatie.

Gerelateerde blogs

Heb je een vraag?
Neem gerust contact met mij op

Neem contact op met Jolien
Arrow right